Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ за временно освобождаване

...
Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ за временно освобождаване
Коментари Харесай

Освободиха от ДДС доставката на ваксини срещу COVID-19

Парламентът одобри на първо четене предлагането на ГЕРБ за временно освобождение от Данък добавена стойност на доставката на ваксина против COVID-19 и медицински произведения за инвитро диагностика на COVID-19 (комплекти за тестване) и услугите, тясно свързани с такива ваксини и произведения.

Промените са свързани с нужда от незабавно въвеждане в българското законодателство на европейска инструкция по отношение на общата система на налога върху добавената стойност във връзка с идентифицирането на данъчно задължените лица в Северна Ирландия, показват вносителите.

Във връзка със Споразумението за отдръпване на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия от Европейския съюз се планува след приключването на преходния интервал към 31 декември 2020 година наредбите на правото на Съюза в региона на Данък добавена стойност да продължат да се ползват в Северна Ирландия за идващите 4 години във връзка с покупко-продажби със артикули.

Същевременно за всички останали покупко-продажби в Обединеното кралство и Северна Ирландия ще се ползва съответното ДДС-законодателство на Обединеното кралство, което от позиция на българския закон ще се третира като трета страна.

За вярното действие на системата на Съюза за Данък добавена стойност в Северна Ирландия ще бъдат въведени обособени идентификационни номера по Данък добавена стойност със характерен префикс, показват още вносителите. 

Според тях, приемането на препоръчаните промени в закона няма да доведат до спомагателни разноски за задължените лица и администрацията, поради това че се контролира новия статут на лицата, открити в Обединеното кралство и Северна Ирландия, надлежно трансформира се единствено данъчната ставка за облагане на доставките на ваксини и проби за COVID-19. 

Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че групата поддържа измененията, само че попита ръководещите за какво преди дни са отказали да понижат от 20 на 10% ДДС-то за всички медикаменти. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР